Mumindalens bilderblogg

Mumindalens bilderblogg

Välkomna

till Mumindalens bilderblogg. Mumindalen är Sagobrunnens mellan avdelning med barn i åldern 3-4 år. Här kan ni via text och bild följa vårt dagliga arbete på avdelningen.

Vecka 20

BilderPosted by Linda Sat, June 01, 2019 09:15:44

Nu har vi börjat jobba med den sista delen i vårt temaarbete. Det är tågstationen. Vi har pratat om olika slags tåg. Barnen har fått skapa vars ett lok som de fick ta med sig hem. Vi har lekt en ny ringlek, tågluffarsången. Veckan avslutades med att vi läste om tåget Wilson.

Vi håller just nu på att träna inför uppspelet, barnen är superduktiga och ser fram emot uppspelsdagen.Vecka 19

BilderPosted by Linda Sun, May 12, 2019 15:25:49

Sista bondeveckan innehöll bla. en ridtur på hästen Boy och sedan har vi skapat bondgårdsdjur med olika material, barnen har fritt fått välja djur och tillvägagångssätt. Många fina skapelser blev det.


Utflykten till Fredriksdal blev väldigt lyckad, vi hade supertur med vädret så det droppade bara på oss en liten stund. Vi gick runt och tittade på djuren och sedan tittade vi hur bönder bodde i förr i tiden.Vecka 18

BilderPosted by Linda Sun, May 12, 2019 15:19:47

Bondevecka två började med en sångstund och gemensam lek, -en bonde i vår by.

Vi har lärt oss ett nytt engelskt ord, FARMER.

Veckan avslutades med att vi rimmade tillsammans med Karl Katt och vi gick en promenad runt Peters gård. Hur ser en gård ut?Vecka 17

BilderPosted by Linda Mon, April 29, 2019 19:42:38

Vi har firat att förskolan har fyllt 10 år. Pippi och Herr Nilsson kom besök. Vi fick göra massa skoj, så som hinderbana, lekar, hoppborg och så kom en ballongtant och gjorde fina ballonger till oss. Som pricken över i.et kom där en clown och gav oss vars en isglass. Mums!


Ny temavecka och nytt tema. En bonde kom och behövde vår hjälp. Hans djur hade rymt och sprungit iväg in i skogen. Vi hittade alla och bonden blev superglad.

Vårt nya tema i några veckor är alltså bonden. Vi har pratat om vad en bonde gör och vad det finns för olika fordon på en gård.Vecka 15

BilderPosted by Linda Sun, April 14, 2019 18:45:24

Denna veckan har vi skapat fina kyklingar på papptallrikar och sen även handavtrycks-kycklingar. Detta får barnen ta med hem för att påskpynta hemma.


I onsdags var det dags för påskfest.
På festen fick vi gå på tre olika stationer, den ena stationen var sångvandring, vi skulle hjälpa påskkärringen att hitta hennes stora påskägg som hade försvunnit, på vägen hittade vi sju små påskägg, på baksidan av påskäggen fanns olika påsksånger som vi fick sjunga för att komma vidare.Nästa station var att vi skulle ha ögonbindel på oss och sedan försöka sätta fjädern på kycklingen.

Sist men inte minst var det dags att måla våra ägg som vi sedan hade äggrullning med, så himla skoj!


Vi vill också säga tack till vår Prao-elev vi har haft denna veckan. Mycket bus och lek har det varit med henne.
med detta önskar vi alla en riktigt GLAD PÅSK och vi ses här på bloggen igen efter påsklovet.


Vecka 13

BilderPosted by Linda Tue, April 02, 2019 20:03:43

Tema Blomsteraffären fortsätter även denna veckan.


Vi har skapat två olika saker denna veckan.

En tulpan genom att göra ett handavtryck och vi har även lärt oss fakta om Tulpanen.

Sen har vi pratat om färgerna, vi har gått igenom de på TAKK (teckenstöd) och sen har barnen skapat vars en färgbok, där de klippt ut den aktuella färgen och klistrat in i boken.GRATTIS PÅ 3 ÅRSDAGEN!!!

BilderPosted by Linda Tue, April 02, 2019 20:02:26

Hipp hipp hurra idag är det min födelsedag och det firades med ett besök av en blomsterflicka, hon hade blivit av med en massa fina blommor och behövde vår hjälp att hitta dem. Vi fick gå runt i skogen och hitta vars en blomma som vi även fick ta hem!Vecka 11

BilderPosted by Linda Mon, March 18, 2019 13:23:02

Denna temaveckan började med att vi har skapat egna pussel och även fått träna på att lägga pussel.

Barnen har fått lära sig ett nytt engelskt ord, FIREMAN.

Vi har lekt en gemensam lek, - Kom alla mina brandmän, -hur då?

Vi har pratat om brandbilen detta tillsammans med ”brandmannen” Bengt och barnen har fått skapa en egen brandbil med hjälp av geometriska former. Där tränade vi på att klippa och klistra.

Vi har läst flera olika sagor som har brandtema och även haft sångstund.

Vi har pratat om 112 och andra symboler som har med brandsäkerhet att göra.

Barnen har fått skapa med deras händer, det blev handavtryck som ser ute som fem små brandmän som släcker en eld men hjälp av en vattenslang.Vecka 10

BilderPosted by Linda Fri, March 08, 2019 21:41:45

Denna veckan har barnen fått bekanta sig med ett nytt tema, brandman.

Vi har lärt oss fakta och pratat om vad man gör som brandman, man släcker ju inte bara eld man kan också rädda katter i träden säger ett barn. Brandmän kan också hjälpa till vid bilolyckor och andra olyckor.

Barnen har fått lära sig betydelsefulla saker som man behöver för att förebygga och bekämpa brand.

Brandsläckare, brandfilt, nödutgång och att ringa 112 är några av de saker vi pratat om. Barnen har även fått testa hur det är att lägga brandfilt på varandra. Viktigt att lägga den tätt mot kroppen så elden släcks.

Vi har även sjungit sånger som har innehåll av temat. Barnen har fått måla en målarbild.


Vi har skapat med pinnar och silkespapper. Med detta blev det små söta eldstäder.

Denna temaveckan avslutades med ett experiment. Där fick barnen ställa hypoteser om vad det tror kommer ända med ljuset som brinner när man sätter en glasburk över. Många spännande funderingar.
Vecka 9

BilderPosted by Linda Sun, March 03, 2019 11:37:17

Vi fortsätter att jobba med temat polis.

Veckan började med att vi lärde oss ett nytt engelskt ord, POLICE

Vi har fått löse ett polisfall.

Karl Katt hade blivit tagen av en tjuv. Barnen fick vars en polisbricka och fick uppdraget att hitta Karl. Vi letade upp 3 ledtrådar som lede oss till stallet där vi tillslut hittade Karl Katt.
Vi har haft besök av en polis. Polisen visade vad hon har på sig när hon jobbar. Hon visade även sin kollega. Det var polishunden Happy. Happy visade upp sina kunskaper med att hitta saker. Oj så duktiga dem är. Barnen fick titta in i polisbilen och även hålla i en batong. Sen skulle polisen visa hur det ser ut när man fångar en tjuv. Så fröken fick agera tjuv och fick då handfängsel på sig och fick sitta i polisbilen, som tur var så var det bara på låtsas.


Veckan och tema polis avslutades med att vi pratade om vad vi gjort och vi löste
också en saga som heter -Ring 112!

Vi blev även bjudna på mumsig frukt av frökenL. som har sin ”sista” dag på mumin. Fröken L. ska jobba på Trollskogen istället.Vecka 7

BilderPosted by Linda Sat, February 16, 2019 21:20:21

Familjen Katts resa går vidare. Nu möter det en polis som står mitt i gatan och visar vägen för bilarna.

Alltså kommer vi att prata om polisen i 2 veckor. Vi började med att prata om vad en polis är och vad dem gör? Sen fick barnen rita två olika målarbilder.

Vi har även pratat om polisbilen. Hur låter den? Hur ser den ut? Barnen fick rita sin egna polisbil.

Vi har även lekt gemensamma lekar. Den första leken var om hur man ska köra i trafiken. Körde man för rött eller för fort blev man stoppad av polisen och fick då betala böter.

Den andra, Vem är tjuven? Där en polis stod i mitten och gick sedan runt och letade efter tjuven som tagit diamanten. När polisen sa, visa händerna! Visar man händerna, hade man då inte diamanten gick polisen vidare till nästa tjuv.

På alla hjärtansdag har vi mumsat på äppelhjärtan och gjort fina hjärtan att ta hem till sin familj.GRATTIS PÅ DIN 4 ÅRSDAG!!!!

BilderPosted by Linda Sat, February 16, 2019 21:12:47

Hipp hipp hurra idag är det min födelsedag!
Lejonet Linnea kom och hälsade på. Hon hade blivit av med sina lejonkompisar Linus och Albin. De hade även varit busiga och gömt fruktsalladen som födelsedagsbarnet haft med sig. Men som tur var hittade barnen båda lejonen och fruktsalladen. Så vi fick mumsa på god fruktsallad och vi sjöng och gav kompisen ett paket. GRATTIS!Vecka 6

BilderPosted by Linda Fri, February 08, 2019 10:15:06
Biblioteksveckan även denna veckan. Vi började veckan med att skapa en bok tillsammans. Vi delade upp barnen i två grupper och använde oss sedan av sagokort och sagotärningar. Det blev två helt olika sagor och det var en rolig uppgift att göra tillsammans.


Barnen fick uppdraget att ta med sig sin favoritbok hemifrån, dessa vi sen barnen berätta om och även läsa för sina kompisar om man ville annars läste pedagogen en bit av boken.

Vi har varit på utflykt. Vi åkte till Stadsbiblioteket i Helsingborg. Där fick vi se hur det ser ut och även gå på en sagostund. På Sagostunden fick vi lyssna på två sagor som handlade om att man ska vara en bra kompis och att det ibland är svårare än vad man tror. Efter sagostunden tog vi fram våra matsäckar och mumsade. Efter det gick vi ut och lekte på lekplatsen utanför.


Biblioteksveckorna avslutades med att barnen fick agera i två olika sagor. Det var sagan om -De tre små grisarna och Bockarna Bruse.GRATTIS PÅ 3 ÅRSDAGEN!!!

BilderPosted by Linda Fri, February 08, 2019 10:05:44

Hipp hipp hurra grattis på din födelsedag. Jag fick besök av Elsa som kom för att fira min födelsedag. Jag fick en liten present och så sjöng de för mig.GRATTIS PÅ 3 ÅRSDAGEN!!!

BilderPosted by Linda Fri, February 08, 2019 10:03:02

HIPP HIPP HURRA idag är det min födelsedag och jag fick besök av en bibliotekarie som hete Sally. Hon pratade om att det finns olika sorters böcker och att hos henne på biblioteket kan man låna böcker.

Jag fick självklart en liten present och alla sjöng för mig.

Vecka 5

BilderPosted by Linda Fri, February 08, 2019 09:59:52

Ny vecka och det betyder faktiskt nytt tema. Denna och nästa vecka kommer vi att prata om bibliotek.

Barnen har fått göra deras egna bok och sen även berätta för varandra vad den handlar om. Många fina och bra böcker blev det.


Engelska ordet BOOK.

Veckan avslutades med att vi fick gå en Sagoskattjakt. Bibliotekarien Sally hade lämnat en lapp till oss om att hon behövde vår hjälp. Snorkfröken hade varit lite busig och tagit lite sagor från biblioteket och sedan hängt ut dessa i skogen. Vi fick leta upp alla och gissa vilken saga det var. När vi hade gissat rätt fick vi vars en diamant. Tillslut så hittade vi skatten. Den var en saga om de små grisarna och mumsiga äpplen. För att få ett äpple fick man byta de mot sin diamant.

Vecka 4

BilderPosted by Linda Tue, January 29, 2019 15:57:33

Vi har fortsatt att jobba med mataffären.

Veckan började med en sagostund. Sagan handlade om hur man bakar bröd och vad man har i degen.

Vi har även skapat till vår tema tavla. Det blev en tallrik men mat och barnen har klippt och klistrat.

Barnen har fått göra smaktester, de fick smaka på salt, sött och surt.


Vi avslutade veckan med att baka tillsammans. Det blev chokladbollar. Vi har räknat och sett mängder och de bästa av allt var att vi fick smaka på alla ingredienser. Efter lunch fick vi även vars en chokladboll. MUMS!Vecka 3

BilderPosted by Linda Fri, January 18, 2019 15:05:58

I vår temasaga åker familjen Katt vidare i Sysselstad, de kör nu förbi mataffären.

Vi kommer att jobba med Mattaffärstema.

Denna veckan har vi pratat om vad en mataffär är och vad man kan köpa där. Många olika och god saker kom barnen på. De kom även på vad de olika affärerna heter.

Veckans tema avslutades med att vi sorterade frukt och grönsaker. Vi kom fram till att grönsaker är oftast de vi har när vi lagar mat.

Vi fick besök av Mia Katt(Karl Katts syster) Hon kom och läste vår temasaga och det va väldigt roligt att få träffa henne igen.

Vi har lärt oss ett nytt engelskt ord, FOOD. Det är lite klurigt att skriva själv med gäller att ha tunga rätt i mun.
Vecka 2

BilderPosted by Linda Sun, January 13, 2019 12:47:21

Karl katt och hans familj har kommit hem från sin resa till Thailand. 😊

Äntligen är vi igång med vårt tema igen. Sista veckan med Byggvaruhustema.

Veckan började med en aktiveringssaga, där barnen behöver vara med för att saga skall gå vidare. Sagan handlade om Karl Katt och att deras hustak hade gått i sönder så de behövde hjälp av Lasse Lagare. Brädor, spik och takpannor behövdes skickas rund för att Lasse Lagare kunde fixa taket.


Barnen har fått lära sig ett nytt engelskt ord HAMMER. Alla har fått skiva antingen själva med ord kort eller fått hjälp av pedagog.

Vi har även byggt efter ritning. Barnen fick välja en ritning och sedan bygga en likadan. Lyckan är stort när man klarar det helt själv!

Veckan avslutades med en sagostund. Vi läste -Aja Baja, Alfons Åberg. Den innehöll många olika verktyg och en mycket busig Alfons. Efter sagostunden fick barnen måla vars en målarbild.VÄLKOMNA TILLBAKA

BilderPosted by Linda Sun, January 13, 2019 12:41:57

Välkomna tillbaka till en ny och lärorik termin.
Innan vi gick på ledighet så pratade vi om vad som händer med djuren under vintern. Vissa djur går i ide och andra flyttar till varmare länder. De djur som stannar kvar har svårt att hitta mat under vinter därför har vi gjort fågelmat och hängt ut dessa i skogen.GRATTIS PÅ DIN 4 ÅRSDAG!!!!

BilderPosted by Linda Sun, January 13, 2019 12:37:33

Hipp Hipp hurra idag är det min födelsedag!
Vi har firat en muminkompis som fyllt 4 år. Grattis! En tant från posten kom och lämnade ett brev från Karl Katt, hon hade även ett paket som kompisen fick. Alla sjöng vi gratulerar och sen bjöds vi på mumsig frukt.