Mumindalens bilderblogg

Mumindalens bilderblogg

Välkomna

till Mumindalens bilderblogg. Mumindalen är Sagobrunnens mellan avdelning med barn i åldern 3-4 år. Här kan ni via text och bild följa vårt dagliga arbete på avdelningen.

Vecka 42 Tema: Bil

BilderPosted by Linda Thu, October 18, 2018 22:42:58

Vi har börjat på ett nytt avsnitt i temaarbetet, nu kommer vi att jobba med temat bil under två veckor.

Veckan började med att baren fick hör en saga om Karl Katt och bilen tut. I saga så fick vi följa Karl och Tut när de var på väg till skogen för att leka. Tut fick punktering på ett av hans däck och Karl Katt fick då hjälpa honom.

Vi har även pratat om hur en bil fungerar och vad som behövs för att bilen skall fungera. Vad finns det i en bil? Hur ser din bil ut, vilken färg har den? Vad är det för bilmärke? Några av barnen hade koll på färgen och andra även vilket bilmärke.

Barnen har fått testa vad som rullar eller inte. Experimentet gick till så att baren fick hämta något de trodde rullade och testade sedan saken på kullen. Många saker rullade så som en bil, lastbil och traktorn men vi kom fram till att en spade rullar inte så bra.


Denna veckan avslutades med att vi hade en sångsamling med sånger kopplat till temat men vi sjöng inte bara vi använde även lättare TAKK. Kul att både tecken och sjunga samtidigt. Efter sångsamlingen lekte vi biltvätten, där agerar alla, förutom en, biltvätt. Sedan får man fråga om man vill tvättas mycket, lite eller ingenting. En rolig lek där alla får vara i centrum.Tema: Katt

BilderPosted by Linda Sun, October 14, 2018 13:16:58

Andra veckan med tema Katt, började med att vi sjöng sånger om katter, efter det lekte vi en gemensam lek - Katt och råtta.

Vi har haft ett skapande tillfälle, vi har satt ihop två cirklar och två trianglar till en katt…och sen en till konstig form, en svans. Vi har även satt på en massa bollar av silkespapper så katten fick päls.

Barnen har fått uppleva sagan om -En dag med familjen Katt, detta med hjälp av Tut och Karl Katt. En agerande saga är spännande att lyssna på.

Veckan avslutades med att vi repeterade vad vi har lärt oss under dessa veckorna och sedan fick varje barn berätta om en katt som de känner till.GRATTIS PÅ 3 ÅRSDAGEN!!!

BilderPosted by Linda Sun, October 14, 2018 13:13:20

Hipp hipp hurra Grattis på din födelsedag!
Vi har firat en Muminkompis som blivit 3 år, Grattis. En fjäril kom förbi för att be om hjälp, hon hade tappat förmågan att flyga. Hon behövde diamantstoft för att kunna flyga igen. Barnen fick i uppgift att leta upp tre olika färger. Som tur är hittades alla tre. Vi sjöng för kompisen och kompisen fick ett paket sedan mumsade vi på god frukt.
VECKA 40

BilderPosted by Linda Tue, October 09, 2018 20:55:24

Efter två veckor med temat Familjen är det nu dags för två veckor med temat katt.

Barnen har fått höra sagan om Mästerkatten i stövlarna. Det var en listig katt och de flesta barnen kände igen honom från tv.

Vi har träffat Karl katt och han har berättat en massa fakta om katter. Vi räknade hans tassar, ögon och nos. Han berättade också att tiger, lejon och gepard är i samma släckte som han, kattdjur. Sen gick han följa med en ny muminkompis hem.

Efter faktastunden fick baren välja vars en kattmålarbild. De fick färglägga med tuschpennor och de fick även namnge sin katt på bilden. Några av namnen var Mjau, Karl katt och Pappa katt.

Barnen har fått lära sig ett nytt engelskt ord, CAT. De äldsta barnen har fått skriva och rita, de yngsta har fått rita katten på pappret.

Denna temaveckan avslutades med att barnen fick uppleva pedagogernas katter. Detta genom att titta på en film om dessa. I smågrupper fick barnen sitta i biohuset (lekstugan). Spännande att titta och prata om katterna.
Vecka 39

BilderPosted by Linda Mon, October 01, 2018 07:54:11

Första delen i temat handlar om familjen. Vi har läst en bok om olika familjerelationer och haft diskussioner om dessa. Framför allt har vi pratat om att alla sorters familjer är bra!

Barnen har skapat, med hjälp av fingeravtryck så har vi tryckt alla familjemedlemmar, sedan har barnen fått räkna alla. Kul med färg på fingrarna.

Vi har även tittat på kartor över där barnen bor. Barnen har fått sätta en nål där deras hus är och sedan såg vi hur många nålar det blev på tematavlan. Roligt att se, men lite svårt att förstå.

Vi har haft sångsamling och sjungit sånger som har med familj att göra. Efter sångstunden lekte vi en gemensam lek. Detta var en variant av – En bonde i vår by. Men istället för de vanliga karaktärerna byttes de ut till Pappa, mamma, barn och syskon.

Vi har börjat med veckans kompis, detta är en hemuppgift som två barn i veckan kommer att få. Det är Karl Katt som hänger med barnen hem och sedan får man sitta framför sina kompisar och berätta vad man har hittat på tillsammans med Karl. Detta gör vi för att stärka barnen förmåga att våga och att tro på sig själv.

Vi är jättetacksamma att ni föräldrar har hjälp oss med att skicka bilder på barnens hus och rum. Nu har vi klistrat fast det på golvet längs vår temaväg. Kom gärna in på avdelningen och titta, det blev superfint!

Veckan avslutade med att barnen fått lära sig ett nytt engelskt ord, FAMILY.KICK OFF TEMAT: Karl Katt

BilderPosted by Linda Mon, October 01, 2018 07:47:13

Kickoffen för temat för detta läsåret är nu gjord. Vi fick besök av en del av Familjen Katt. Det var Mia och Karl som kom och busade med oss. Vi fick gå igenom den magiska ingången som tog oss in i sagans värld. Mia Katt läste en saga, sagan handlade om en resa som familjen Katt gjort. Barnen fick frågan om de ville följa med på samma resa och de ville de. Så nu har temaarbetet börjat.GRATTIS PÅ DIN 4 ÅRSDAG!!!!

BilderPosted by Linda Mon, October 01, 2018 07:45:02

Hipp hipp hurra idag har vi har firat en Muminkompis som fyllt 4 år, Grattis. Mia och Karl Katt kom på besök och vi sjöng och gav en present till kompisen. Sedan bjöds vi på mumsig frukt.GRATTIS PÅ 3 ÅRSDAGEN!!!

BilderPosted by Linda Thu, September 13, 2018 20:25:47
Hipp hipp hurra idag är det min födelsedag!

Det kom en fjäril, denna fjärilen stökade ner en massa på avdelningen och visste sen inte hur man städade. Detta hade barnen full koll på och lärde fjärilen att städa. Sedan sjöng vi för kompisen och fjärilen gav en present. Vi mumsade på goda äpplen och päron.Vecka 37 Tema BRAND

BilderPosted by Linda Thu, September 13, 2018 20:24:19

Denna veckan har vi haft brandvecka.

Vi har pratat om hur man ska agera vid brand och vi har även haft en brandövning.

Barnen har fått höra en saga som handla om veckans tema.

Vi har haft memory med symboler som har med brand att göra. Tex, brandvarnare och brandfilt. Veckan avslutades med att skapa, det blev blåsmålning och det ser ute som eld på pappret.Vecka 36 Tema Hälsa

BilderPosted by Linda Sat, September 08, 2018 10:15:26

Denna veckan kallar vi för Hälsoveckan.

Vi har pratat om mat och om hur viktigt det är att äta rätt. Vi har även pratat om vart mat kommer ifrån, tex. Kommer inte osten från musen….

Vi har haft yoga ute i skogen, detta var mycket uppskattat hos barnen, lite svårt att hålla balansen bara. Barnen var uppdelade i två grupper, medan den ena gruppen hade yoga hade den andra massagesaga. Det var lite svårt att massera kompisen eftersom de tyckte att det kittlades.

Denna veckan har vi även hunnit med att test olika frukter. Vi testade passionsfrukt, granatäpple, kiwi, vindruvor och physalis. Det var intressant att testa på frukter man aldrig smakat innan. Efter att vi ätit upp vår frukt var vi fulla med energi och då hade vi en hinderbana ute på lekplatsen.


Hälsoveckan avslutas som bekant mad Sagobrunnsloppet. Efter en rolig uppvärmning bar det av på en springrunda. Barnen var superduktigt och fick vars ett diplom. Vi fick även banan och blåbärssoppa, mums!GRATTIS PÅ DIN 4 ÅRSDAG!!!!

BilderPosted by Linda Wed, September 05, 2018 19:41:29
Hipp hipp hurra idag är det min födelsedag och då fick vi besök av 3 åriga Bella som inte har koll på saker. Strumpor vantar hamnar fel och det blev många glada skratt. men med barnens hjälp löste sig allt. Vi sjöng och jag fick en lite present.
Vecka 35

BilderPosted by Linda Wed, September 05, 2018 19:34:02

Tredje och sista veckan med vänskapstemat började med gemensam lek. 3 olika kramlekar, de var riktigt roliga.

Under tisdagen fick vi besök av Hattisbarnen och då passade vi på att ha en STOR sångsamling. Det var kul att ha de på besök.

Vi har även skapat denna veckan. Vi fick i uppgift att göra ett vänskapsarmband till en muminkompis. Armbanden var pärlade med många fina färger och det kändes bra att ge bort ett och sedan få ett av en annan munminkompis. Här tränar vi mycket på finmotoriken och tålamodet.Veckan avslutades med en tipsrunda i skogen. Vi gick i smågrupper och tillsammans med en pedagog löste vi frågor om vänskap. Alla muminbarnen var superduktiga, alla rätt!GRATTIS PÅ DIN 4 ÅRSDAG!!!!

BilderPosted by Linda Wed, September 05, 2018 19:29:54

En muminkompis har fyllt 4 år under sommaren, detta firade vi tillsammans med en busig Mus. Musen ville sjunga tillsammans med oss, varje barn fick välja vars en sång. Sedan sjöng vi- Vi gratulerar och hurrade 4 gånger! Kompisen bjöd oss på mumsig frukt. Grattis!Vecka 34

BilderPosted by Linda Wed, September 05, 2018 19:26:36

Andra veckan på med vänskapstema.

Vi fortsätter att prata mycket om hur man är en bra kompis.

Barnen har fått höra en välbekant saga med Babblarna men nu med diskussioner om vad man ska göra för att lösa konflikter.


Under veckan har vi även tränat på att hjälpa och samarbeta. Detta genom att gå balansgång rund sandlådan och fått hjälp av en muminkompis. När man får en hjälpande hand blir allting mycket lättare.

Nu när det är ny barngrupp blir det även nya leksaker för oss inne på mumin. Vi har bla. fått många nya bilar. Det var superspännande att vara med och öppna alla lådorna.

Vi har haft engelska. Ordet denna veckan var FRIEND/KOMPIS. Detta är ett ord som de ”gamla” muminbarnen stött på innan men ett helt nytt ord för de nya barnen.

De äldsta barnen fick förfrågan att skriva själv och de gjorde det gladeligen. De som valde att inte skriva fick måla sin med många fina färger.GRATTIS PÅ 3 ÅRSDAGEN!!!

BilderPosted by Linda Wed, September 05, 2018 08:27:21
hipp hipp hurra grattis på din födelsedag!
Det firades med lejonbesök och massor av skoj och bus!

GRATTIS PÅ DIN 4 ÅRSDAG!!!!

BilderPosted by Linda Wed, September 05, 2018 08:25:37
Hipp Hipp hurra och grattis på din födelsedag!
under sommaren har jag fyllt fyra år och självklart ska det firas, det blev ett lejonbesök med massor bus och skoj!

Vecka 33

BilderPosted by Linda Wed, September 05, 2018 08:23:29

Äntligen är vi igång efter en skön semester.

Vi vill passa på att hälsa alla nya och gamla muminbarn och föräldrar välkomna till mumindalen. Vi ser fram emot mycket skratt och bus tillsammans med era barn!

De första veckorna fokuserar vi på att lära känna varandra och att bygga tryggheten mellan pedagoger och barn. Vi kallar dessa veckor för vänskapsveckor.

Vi har gjort massa roligt denna veckan som tex. att pedagogerna spelade upp en teater för barnen. Teatern handlade om babblarna och om hur man ska vara en bra kompis. Barnen fick själva vara med och berätta hur babblarna skulle agera och hur man kan lösa en ev. konflikt.

Vi har självklart varit ute och vi har lekt en gemensam lek- Kom alla muminbarnen! Där fick barnen uppmaningar om hur de ska ta sig från pedagog till pedagog, tex, spring, gå som en elefant mm. Roligt att busa tillsammans.

Vi avslutade vänskapsveckan med att skapa två super fina tavlor tillsammans. Där tränade vi oss påtex, färgerna (svenska och engelska) men också turtagning.